Logo

Život mezi řádky

9788076251144

Recenze – Muž, který si hrál s panenkami

4.6.2020

Líbila se vám série Milénium od Stiega Larssona? Další švédská trilogie jde v hodně podobných stopách a je prostě skvělá. Detektivní thriller MUŽ, KTERÝ SI HRÁL S PANENKAMI je parádní jízdou, v jehož středu stojí vrah, který lakuje a aranžuje své oběti jako panenky.

Ve Stockholmu se najde mrtvá dívka, jejíž tělo je nalakované a naaranžova-né jako panenka. Kriminální komisař Rickard Stenlander spolu se svým parťákem inspektorem Erikem Svenssonem se pouští do nelehkého pát-rání po vrahovi, který po sobě nezanechal jedinou stopu. Po mrtvé dívce zůstal jen zaheslovaný počítač a IT specialisti mají práce až nad hlavu, a tak se expertka na šifrování Linn Ståhlová dostává do samého středu vyšetřo-vání a pomáhá těm, kteří ji dostali kdysi za mříže. Linn je levicová extre-mistka, bývalá členka antifašistické organizace a po ulicích Stockholmu se prohání na longboardu. Další mrtvola na sebe nenechá dlouho čekat, a pokud mají zastavit sériového vraha, budou se muset vydat i trochu nelegální cestou, která odkryje nejen pachatelovy stopy, ale zá-roveň se o slovo přihlásí i nevyřízené účty z minulosti Linn. Kdo stojí za neobvyklými vraždami mladých dívek a kdo se snaží odstranit Linn z cesty? Vítěz může být jenom jeden a bude to ten, který bude rychlejší…

Detektivní thriller Muž, který si hrál s panenkami je prvním dílem švédské trilogie Nenávist. Druhý díl s názvem Mrchožrouti je nakladatelstvím Metafora naplánován na rok 2021 (mohu prozradit, že už teď se hodně těším) a závěrečný díl Žena, která lovila sama už se od autora Magnuse Jonssona také vydal do světa.

Je jasné, že se při čtení neubráníte srovnávání se známou sérií Milénium. Ve středu dění se stejně jako v Miléniu ocitá hackerka, která má problémy se zákonem a snaží se díky svému výjimečnému počíta-čovému mozku odkrýt zločince. Navíc švédské prostředí a styl psaní je hodně podobný, takže kdo jste nenašel cestu k Miléniu, dá se předpokládat, že ani tato trilogie ve vás nezanechá nadšení, jaké vyvo-lala u mě.

Na začátku vše vypadá jako jednoduchý případ, kde hlavní osu příběhu přebírá pátrání po vrahovi zavražděné dívky. Zápletka se ale rozvíjí a větví na několik dalších odnoží, které jsou neméně zajímavé a možná ještě lepší než samotná hlavní dějová linka. Mám ráda tahle složitá detektivní pátrání, kdy sledujete celou trasu podrobného vyšetřování a jako přidanou hodnotu vám autor naservíruje i spoustu fascinující „omáčky“, pro někoho zdánlivě zbytečných informací, jako jsou všechny taje IT prostředí nebo extremistických skupin. Tohle prostě miluju.

Magnus Jonsson

Autor vám představí všechny účinkující v příběhu, od hlavních rolí až po ty vedlejší, které se vyprávěním jenom okrajově mihnou, a rozhodně se nejedná o nezáživné charakteristiky. Všechny postavy dostanou velké pole působnosti, ať už je to samotný pachatel, hlavní vyšetřovatelé ne-bo náhodný policista, který se zčistajasna ocitne v samém středu dění. Pokud jste z detektivek zvyklí na jednu, maximálně dvě hlavní postavy, kolem nichž se děj točí, tady se všechny rozdíly stírají. V Muži, který si hrál s panenkami jsou všichni na jedné lodi a stejně tak jsou všichni pro děj nepostradatelní a stejně důležití.

Plně rozvinutá zápletka udržuje krok s podrobným vyprávěním
a o napětí ani vzrušení nebude nouze. A pokud někdo umí závěr vyg-radovat do maxima, pak je to rozhodně Magnus Jonsson.
Takhle vyš-ponovaný konec jsem už dlouho nečetla.

Čeká nás dlouhé období, než se dočkáme pokračování a já doufám,
že bude stejně bravurní jako Muž, který si hrál s panenkami. Pro všechny nadšence švédských detek-tivek je tahle kniha zkrátka nutností. Doporučuji!

Hodnocení: 100 %

Zdroj: Kniha za knihou

Koupit knihu na Grada.cz

Zdroj fotografie: Modernista

Přečtěte si také:

Recenze – Kult – Tahle hra má jasná pravidla. Jenže kdo je určuje?
Recenze – Kult – Tahle hra má jasná pravidla. Jenže kdo je určuje?

Přečtěte si působivou recenzi na lukbook.cz, ve které se dozvíte, zda stojí druhý díl za to. My věříme, že ano!…

Číst více
Recenze
Recenze – Ať zemře
Ať zemře

Být ta druhá může být vražedné. Přečtěte si recenzi oceňovaného thrilleru Ať zemře od bestselletové autorky Sarah Pinborough.

Číst více
Koupit na Grada.cz
Recenze
Recenze – Třetí na řadě
Třetí na řadě

Tři dny do další vraždy. Šest dní, než zemře jeden z nich. Přečtete si recenzi strhujícího thrilleru Třetí na řadě,…

Číst více
Koupit na Grada.cz
Recenze