Logo

Život mezi řádky

Ella & Kandinský

Ella & Kandinský

Bassonová Mary

Zakázaná láska, zrod expresionismu a válka… Více >

E-kniha 203 Kč 254 Kč - 20 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize O autorovi Další informace

O knize

Zakázaná láska, zrod expresionismu a válka…

Během malování na bavorském horském úbočí se mladá Gabriele (Ella) Münterová zamiluje do svého ženatého učitele Vasilije Kandinského. Zatímco jejich zapovězená láska čelí nesouhlasu evropské společnosti z počátku 20. století, mezi umělci se zrodí pevné spojenectví, které nabídne světu vůbec první chuť abstraktního expresionismu.

Spolu s Alexejem Jawlenskym, Franzem Marcem a dalšími členy uskupení Der Blaue Reiter (Modrý jezdec) stvořili Münterová a Kandinskij převratný a nový umělecký styl. Potěšení z této opojné doby jim však dlouho nevydrží, protože přichází první světová válka a odloučení. Zásadní zkouška však pro Ellu přichází o něco později v období nacistického útlaku, který všechny modernisty zařadí do zavrhované kategorie „zvrhlého umění“. Těžké časy prověří Ellino odhodlání, její hodnoty i oddanost umění a lásce.

Život Gabriele Münterové je příběhem odvahy tváří v tvář osobní a historické krizi.
Ella & Kandinský je její příběh.

Náhled knihy

O autorovi

Bassonová Mary

Mary Bassonová (1943, Dayton, Kentucky) dlouhá léta učila angličtinu na vyšší střední škole a v současnosti pracuje jako odborná lektorka v  muzeu umění v Milwaukee ve Wisconsinu, které vlastní největší depozitář obrazů Gabriely Münterové v Severní Americe. Svou prvotinu nejprve vydala v malém počtu vlastním nákladem a prodávala ji převážně prostřednictvím muzeí a galerií. Spisovatelka…

Další informace

E-kniha

Velikost: 2.47 MB | 1.51 MB | 0.93 MB

Novinky