Logo

Život mezi řádky

Diktátorova múza

Diktátorova múza

Leni Riefenstahlová, Hitlerův Berlín a olympijské hry

Farndale Nigel

Píše se rok 1933 a Evropa tají dech: Hitler upevňuje svou moc a začíná se připravovat olympiáda v Berlíně. Kim je atlet sponzorovaný britskými fašisty, Alun odhodlaný komunista, Connie rebelka z nejvyšších kruhů a Leni… kdo je vlastně Leni? Emancipovaná umělkyně, či cílevědomá přisluhovačka nacismu? Do života všech už brzy zasáhne historie. Více >

Tištěná kniha 319 Kč 399 Kč - 20 %
E-kniha 271 Kč 339 Kč - 20 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize Recenze Další informace

O knize

Když německá filmová historička Sigrun Meierová v roce 2005 objeví vystřižené a nikdy nezveřejněné záběry, je to začátek cesty k dlouho pohřbenému tajemství, v němž hlavní roli sehrála sama Leni Riefenstahlová.

Píše se rok 1933 a Evropa tají dech. Hitler upevňuje svoji moc a začínají přípravy na berlínskou olympiádu. Leni Riefenstahlovou – filmovou průkopnici a svobodomyslnou hvězdu Třetí říše – sám Hitler pověřil úkolem zachytit olympijské hry na filmový pás. Leni však brzy zjistí, že přízeň mocných je vrtkavá a životem si nemohou být jisti ani ti nejbližší.

Kim Newlands, anglický atlet podporovaný Britskou unií fašistů, je celým srdcem oddaný své povrchní přítelkyni z vyšší společnosti Connie. Jeho touha získat olympijské zlato si však žádá svou daň a Kim je nucen zapřít, kým ve skutečnosti je.

Velšského komunistu Aluna Pryce zase pověřili, aby britské fašisty infiltroval. Když se spřátelí s Kimem a Connií, musí se sám rozhodnout, zda účel skutečně světí prostředky.

Leni dokáže prostřednictvím své kamery i pamětí manipulovat s pravdou. Ačkoli některé scény z vlastního života ráda ponechá na podlaze střižny, neznamená to, že jsou navždy ztraceny. Co se stane, když se osudy všech nevyhnutelně protnou právě v Berlíně, během olympijských her? Jaké tajemství Sigrun při svém pátrání odhalí?

Náhled knihy

Recenze

„Mistrné vykreslení protichůdných (politických) přesvědčení. Dokonale vystižená dobová atmosféra na pozadí olympijských her v roce 1936. Přesně vykreslené postavy, atmosférické a naprosto strhující.“
– John Preston, autor románu The Dig
„Temný, působivý, nádherně napsaný román se skvělou atmosférou.“
– Jenny McCartney, autorka románu The Ghost Factory
„Román bohatý na historické detaily, tíhu dějin ovšem nese s lehkostí. Příběh, který stylem vyprávění připomíná Francouzovu milenku, s přirozenou elegancí propojuje přítomnost a minulost. Dnes, kdy ultrapravice opět posiluje a ohrožuje naši demokracii, tento román až nepříjemně předjímá možný vývoj.“ 
– The Irish Independent
„Pozoruhodné dílo.“
– Melvyn Bragg, autor knih Sedmá pečeť a Dvanáct knih, které změnily svět
„Skvělý, nezapomenutelný román.“
– The Times
„Krásné a povznášející.“
– The Sunday Telegraph
„Podmanivý a duchaplný román od nesmírně talentovaného spisovatele.“
– The Telegraph

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 124×200, 360 stran
Datum vydání: 11. 10. 2021
ISBN: 978-80-7625-203-5

E-kniha

Velikost: 1.77 MB | 4.01 MB | 1.04 MB

Novinky