Logo

Život mezi řádky

Einstein & Einstein

Einstein & Einstein

Benedictová Marie

Příběh geniální ženy skryté ve stínu Alberta Einsteina Více >

Je nám líto, ale tato kniha je bohužel vyprodaná
O knize Recenze O autorovi Další informace

O knize

BELETRIZOVANÝ ŽIVOTOPIS
Příběh geniální ženy skryté ve stínu Alberta Einsteina
 
V roce 1896 přišla Mileva Marićová zvaná Mitza do Curychu. Jednadvacetiletá dívka z malého srbského městečka se zapsala ke studiu fyziky na prestižní Polytechnice v době, kdy vzdělávání žen bylo ještě naprostou výjimkou. Dívky se měly učit vést domácnost a nepronikat do hájemství mužů. A tak nebylo divu, že se Mitza na každém kroku setkávala s opovržením, ponižováním a nepřátelstvím. Všichni ale takoví nebyli. Jednoho ze spolužáků zaujala natolik, že se jí začal dokonce i dvořit. Jmenoval se Albert Einstein a nakonec ji přesvědčil, aby se stala jeho ženou.

Tohle ale víme už z oficiálních životopisů. Dočteme se tam, že byla Einsteinovi oddanou ženou a příkladnou matkou tří dětí. Jakou roli sehrála Mitza v Einsteinově průkopnické práci, včetně slavné teorie relativity? Byla to snad dokonce ona, kdo položil matematický základ objevu? Celý vědecký svět už bezmála století vede na toto téma vášnivé debaty. Přímé důkazy neexistují, ale určitou indicií zůstává, že Einstein své první ženě věnoval celou finanční odměnu po převzetí Nobelovy ceny.

Popusťme uzdu fantazii a objevme nečekaná zákoutí jejich vzájemného soužití. Začtěte se do příběhu ve stylu Pařížské manželky či Mrs. Poe o fascinující inteligentní ženě, nadané matematičce a fyzičce, kterou beznadějně zastínila oslnivá záře Einsteinova génia.

Náhled knihy

Recenze

Moc beletrizovaných životopisů jsem zatím nečetla a teď vidím, že to byla chyba. Je to příjemný způsob, jak si přiblížit známé i méně známé osobnosti, jejich práci a dobu. V tomto mě kniha nezklamala. Přiblížila mi život ženy, která pro manžela a děti obětovala kariéru. Jedinou otázku, která mě napadla, mi ale nezodpověděla (a ani nemohla) – litovala toho Mileva někdy? Nebo by si vybrala stejnou cestu, kdyby volila znova? Těžko říci.
Celá recenze na Trojtecka.blogspot.com

Einstein & Einstein je můj třetí beletrizovaný životopis od nakladatelství Metafora. Vždycky jsem si myslela, že mě zrovna tento druh četby nebude vůbec bavit, ale opak je pravdou. Nejsou to jenom holá fakta, udělal, dokázal, žil tam a tam. Autorka všemu dodá příběh a přestože si občas něco domyslí, hlavní dějová linka zůstává.
Celá recenze na Cteme-s-laskou.blogspot.com

O autorovi

Benedictová Marie

Je právnička s více než desetiletou praxí advokátky u dvou předních amerických advokátních kanceláří. Je absolventkou právnické fakulty Bostonské univerzity a na Boston College vystudovala historii a dějiny umění. Zavalená prací začala snít o tom, že jednou bude psát i něco jiného než právnické dokumenty. Lákala ji představa, že by mohla „cestovat do minulosti“ a…

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 129×206, 272 stran
Datum vydání: 13. 1. 2017
ISBN: 978-80-7359-511-1

E-kniha

Velikost: 2.83 MB | 1.52 MB | 0.54 MB

Novinky