Logo

Život mezi řádky

Nobelovka

Nobelovka

Převratný objev, dva vědci, jedna cena.

Gely Cyril

Převratný vědecký objev 20. století. Setkání dvou vědců, kteří se na něm podíleli, se odehrává v roce 1946 v den, kdy za tento objev jen jeden z nich získá Nobelovu cenu. Ten druhý je totiž žena. Židovka. Klidný rozhovor vědce a jeho bývalé nejbližší kolegyně rychle přechází v nelítostné zúčtování s minulostí. Útlá kniha nabitá emocemi. Více >

Tištěná kniha 125 Kč 249 Kč - 50 %
E-kniha 180 Kč 212 Kč - 15 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize Recenze Další informace

O knize

Dva kolegové-objevitelé. Muž a žena. Němec a Židovka.

Píše se prosinec 1946 a Otto Hahn se právě na chystá na vrchol své kariéry – převzetí Nobelovy ceny za chemii. Předtím ho ještě čeká setkání s Lisou Meitnerovou, jeho bývalou nejbližší spolupracovnicí. Ve 30. letech společně pronikali do tajemství atomu, pak ale do jejich životů vstoupily dějiny. A Lise teď stojí naproti němu a ptá se, komu náleží cena, kterou má Otto převzít.

Původně oba chtěli jen nerušeně bádat. Jenže objevit v hitlerovském Německu něco tak převratného jako jaderné štěpení muselo pro život každého z nich nutně přinést dalekosáhlé důsledky. Zmocnily se jich síly dějin. Necelých sedm let po objevu přišla Hirošima. Co to má s oběma vynálezci společného? Co to pro ně znamená? Jen jeden z nich je nominován na Nobelovu cenu za jejich společnou práci – byla opravdu společná a rovnocenná, nebo ne? Dva názory postavené proti sobě.

Zpočátku klidný rozhovor se odehrává po letech odloučení. Osm let, které Otto prožil v hitlerovském Německu a Lise v nucené emigraci ve Švédsku, je zdrojem napětí a předmětem rozhovoru, jenž se odehrává v apartmá luxusního stockholmského hotelu. A brzy přechází v nelítostné zúčtování, které má fáze jako šachová partie. Kdo dokáže druhého lépe vyvést z rovnováhy nevyvratitelnými argumenty?

V této útlé knize o jednom zásadním soukromém střetnutí Cyril Gely, autor divadelní hry Diplomacie (jejíž filmová adaptace vynesla Volkeru Schlöndorffovi Césara), s dramatickou virtuozitou a zkratkou konfrontuje pravdu každého z obou vědců. Jako by rozštěpil atom jednoho vztahu…

Náhled knihy

Recenze

„Velmi dobrý historický román.“
– čtenářská recenze, Goodreads
„Nádherná reflexe postavení žen ve vědecké komunitě.“
– čtenářská recenze, Goodreads

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 124×200, 196 stran
Datum vydání: 20. 7. 2020
ISBN: 978-80-7625-106-9

E-kniha

Velikost: 1.70 MB | 3.69 MB | 0.62 MB

Novinky