Logo

Život mezi řádky

Obchodnice z Amsterdamu

Obchodnice z Amsterdamu

Van der Vlugt Simone

Příběh matky a dcery, jež se rozhodly vystoupit z role, která se od nich čeká. Život jedné poznamenají společenské normy. Život druhé první světová válka. Ani jedna se ale nehodlá nepřízni osudu odevzdat a bojují za svoji nezávislost i svobodu a vzdorují útlaku ze strany mužů, společnosti i teroru, který se chystá zachvátit Evropu. Více >

Tištěná kniha 339 Kč 399 Kč - 15 %
E-kniha 288 Kč 339 Kč - 15 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize Recenze O autorovi Další informace

O knize

Píše se rok 1892. Lydie truchlí nad ztrátou rodičů, kteří zemřeli krátce po sobě. Zdědila jejich dům v Amsterdamu a venkovský dům v Purmerendu. Navzdory smutku je však plná nápadů do budoucna a rozhodnutá uskutečnit otcovy plány: založit moderní, parou poháněnou sýrárnu. Ale jako žena sama nesmí podnikat. Rozhodne se proto spolupracovat s Huibem, pokrokovým farmářem z této oblasti. Společně postupně budují největší sýrárnu v Severním Holandsku.

Píše se rok 1913. Nora, dcera Lydie, se vdává za Ralpha, syna bohatého obchodníka, a pár se usazuje v Antverpách. Po vážném konfliktu s matkou ohledně původu jejího otce by Nora nemohla být šťastnější, že je pryč z domova. Svázaná normami však často pochybuje o své roli ve společnosti a časem také o vlastním manželství. Pak ale vypukne první světová válka a ona uprostřed děsivé noci prchá z města. Jak bude vypadat její budoucnost? A koho její manžel skutečně miluje?

Vychází v překladu Lenky Řehové.

Náhled knihy

Recenze

„Bylo zajímavé sledovat, jak se ženy v průběhu románu emancipovaly. Dojemný příběh plný neopětovaných lásek.“
– čtenářská recenze, Goodreads
 
„Historické romány této autorky je radost číst, Obchodnici z Amsterdamu nevyjímaje.“
– čtenářská recenze, Goodreads
 
„Tahle kniha má všechno: napětí, emoce, něco současného i něco historického. A samozřejmě sýr.“
– čtenářská recenze, Goodreads

„Postavy jsou skvěle propracované. Ačkoliv dokonale zapadají do doby, ve které se příběh odehrává, i dnešní čtenář se dokáže se sny a přáními Lydie i Nory snadno ztotožnit.“
– čtenářská recenze, Goodreads

Teprve po přečtení románu si člověk uvědomí, jak moc velké štěstí má, že žije v této době, kdy nejsou ženám upírána určitá práva a nestahují je společenské konvence. V tomto směru jsme velmi svobodné a velké díky patří všem těmto odvážným ženám, jako je Lydie a Nora, jež vystoupily ze svého stínu a postavily se všemu čelem.
Celá recenze na kritiky.cz

O autorovi

Van der Vlugt Simone

Simone Van der Vlugt se narodila v roce 1966.  Simona je uznávanou holandskou spisovatelkou, která se prosadila jako autorka thrillerů, historických románů a také románů pro dospívající. Žije s manželem a dvěma dětmi v holandském Alkmaaru.

Další knihy autora

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 124×200, 344 stran
Datum vydání: 25. 8. 2022
ISBN: 978-80-7625-231-8

E-kniha

Velikost: 1.76 MB | 1.79 MB | 0.63 MB

Novinky